onsdag 8 juni 2011

Veckans hundar, Märta och Maiden


Märta och Maiden i rastgården!






Märta är våra härliga mops på 6 år. Hon sitter i box 5 tillsammans med Hugo, Daddy, Bärna, Nellah, Tillie, Kerstin, Filippa, Alba, Cookie och Nova. Hennes bästa kompisar är Cookie, Nellah och Nova. Märta är en liten gottegris som älskar att ligga och mysa i sin korg. Hon gillar också att vara i rastgården med sina kompisar.

Enligt rasstandarden skall den vara intelligent, glad och livlig. Rasens hemland är England, men den kommer ursprungligen från Kina. Mopsen är en liten hund och dess idealvikt ligger mellan 6,3 och 8,1 kg.
Rasen kom till Europa redan under medeltiden från Kina, och blev snabbt populär, framförallt i Holland där dess päls sades ha samma nyans som Huset av Oraniens färger. När Vilhelm och Maria av Oranien kom till England för att uppstiga på tronen 1689, hade de sällskap av sina mopsar. I 300 år åtnjöt mopsen en popularitet liknande den pudeln har idag. Så småningom blev rasen mer sällsynt och till och med drottning Victoria hade 1864 svårigheter att få tag på en mops till sin kennel. Dock kunde rasen stabiliseras så pass att en rasklubb bildades 20 år senare, och stora ansträngningar gjordes för att förbättra mopsen såväl fysiskt som mentalt. I Sverige var den vanlig på 1700-talet, det visar inte minst Bellmans epistel nr 39, och har funnits i Sverige redan sedan 1600-talet. Numera registreras ca 500-600 mopsar per år.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mops







Maiden
är våran fina Cocker spaniel på 4 år. Hon sitter i box 4 med Finn, Massimo, Wilma, Laysa, Spöket, Sally och Wita. Hennes bästa kompisar är Finn och Sally. Maiden håller på med agility och har vunnit fina priser. Hon är alltid glad här på dagis, och väldigt snäll mot alla.

Cocker spaniel är en internationellt välkänd hundras härstammande från Storbritannien. Rasen är besläktad bland annat field spaniel och engelsk springer spaniel och Bordercollie och avlades ursprungligen fram till fågelhundsjakt, i synnerhet på morkulla (eng: woodcock, vilket gett hundrasen dess namn).

Engelsk cocker spaniel tillhör de mindre spanielraserna med cirka 40 cm i mankhöjd och en vikt på runt 13-15 kilo. Trots sin storlek kräver den regelbunden pälsvård och aktivering. Det är en allroundhund som fungerar bra i de flesta grenar, och den har kallats fågelhundgruppens border collie. Rasen har framförallt funnit en nisch inom agilityvärlden och som spårhund, men det förekommer också cockrar som tävlar i lydnad, nyare grenar som till exempel freestyle, och självklart jakt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cocker_spaniel

1 kommentar: