onsdag 4 maj 2011

Hundutställning!

I Sverige görs årligen mer än 120 000 starter!

På Stockholms Hundmässa var, fördelat på 2 dagar, 6099 stycken hundar anmälda till utställning och på My Dog i Göteborg var det hela 7348 stycken hundar fördelat på 4 dagar. Stockholms Hundmässa och My Dog är utan tvekan Sveriges största evangemang inom hundutställning.

Ja, vad innebär det egentligen? Ni kanske varit på en hundutställning och sett herrar och damer springa omkring i en ring med sina hundar. I ett hörn har en allvarlig, myndig person stått och granskat det som pågår.
Därefter har denne person kikat på hundarna en och en, för att sedan placera dem...
Men vad handlar det om, egentligen?


Jo, det som sker är att en domare gör en exteriörbedömning av hundarna. Då kikar han/hon på hundens kroppsbyggnad, på rörelserna och sådant som utmärker den aktuella rasen. Allting ställs mot den rasstandard som finns.
Som vanlig åskådare kan det i bland vara svårt att förstå domarens val. Det kan vara så, att en till synes ”ful” hund blir en vinnare. Men det handlar inte om att utse den vackraste hunden bara så där...
Den vackraste hunden är den som bäst motsvarar rastandarden, i den ras som för tillfället bedöms.
Bedömningen sker av domare som är utbildade på de raser de är satta att bedöma och det borgar förstås för att så långt det är möjligt, att det hela blir rättvist. Ändå är det inte ovanligt att en hund som ena dagen och för en domare åker ut med "very good", andra dagen och med en annan domare kan få både "excellent" och ett cert.
Att det blir så, hänger förstås samman med att människor upplever samma saker på olika sätt och att reglerna uppenbarligen ger utrymme för tolkningar.

Hundutställningens främsta syfte är avelsutvärdering, att få en avkommebedömning av de hundar som använts i avel. Man får då en uppfattning om föräldradjurens avelsvärde och deras förmåga att nedärva sina anlag.

Varje ras har en standard som beskriver rasens exteriör och mentala egenskaper som ska fungera som ett ”facit” till avelsresultatet. Standarden är fastställd av kennelklubben i respektive ras ursprungsland/hemland. En standard kan aldrig ändras såvida ändringen inte kommer från rasens hemland.

Jag tycker att det är jättekul med hundutställningar! Vi alltid träffar så mycket trevligt hundfolk och får möta en massa hundar av både den egna hundens ras och andra raser jag tycker om. Att vinna är mindre viktigt, så länge vi har roligt! Vi ser det nog mest som en dagsutflykt eller minisemester om vi åker längre bort :-)



Om man vill läsa mer om utställningar så kan besöka
http://skk.se/utstallning/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hundutst%C3%A4llning
Det finns även hundutställningar för blandraser som organisationen Blandis anordnar. De kan inte bedömas på samma sätt men det är inget som säger att det är mindre skoj för det:-) http://www.blandis.org/



Här nedan följer en bildbomb på några av våra stjärnor i utställningssammanhang!




Finfina Foxie :-)



Foxie på första utställningen :-)






Lucy blir bedömd på bordet :-)




Lucy blev placerad trea i Öppenklassen! :-)




Lucy med dagens skörd ;-)





Min grishund Nellah på bord :-)Valpklass i Jönköping minsann!



Det ska vara roligt på utställning, även i Skåne! Lite bus och mys hinner man med när man väntar!



Nellah med dagens skörd i Visby! :-)


Är det någon mer som ställt ut sin hund och har foton att dela med sig av så tar vi gärna emot dom! Alltid kul att se våra fina VIPhundar på äventyr :-)


// Denice

5 kommentarer:

  1. Vilket bra och kul inlägg! Jag och Lucy gick ut hårt och debuterade på Stockholmsmässan. Det var jättekul och hon älskade det! I sommar blir det fler utställningar, och såklart Bostonshow i Jönköping :)

    Emma

    SvaraRadera
  2. Jag har en filmsnutt på en typ 4-månaders Kerstin när hon gjorde utställningsdebut: hon ordagrant skuttade runt i ringen, pussade domaren och testade alla trick hon kunde - utom "stå fint" - för att få godis... Tur att domaren hade humor!

    SvaraRadera
  3. Haha, Kerstin är för charmig! Kan du inte skicka klippet till dagis så vi får se i bloggen? :D

    ps. Lucy gjorde också pusstricket, efter mun-undersökningen, och det var inte en eller två pussar om vi säger så ;)

    SvaraRadera
  4. jag ska försöka leta fram den, har den i min gamla dator :)

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet Denice/Catarina

    SvaraRadera