onsdag 13 april 2011

Förtjäna ditt ledarskap!

Ett ledarskap är inte något man tar utan något man förtjänar. Du vinner din hunds förtroende genom att vara stabil, trygg, konsekvent samt en person som tar intiativ till rolig aktivering.
Tänk igenom hur du vill ha det tillsammans med din hund. När du bestämt dig så är det viktigt att du inte velar, en hund ser inte upp till en ostabil person då uppstår en förtroendebrist.

1) Lär din hund att så fort du stannar så ska hunden sitta, stå eller ligga vid din sida. Helt lugnt och silla.

2) Träna din hund att vara följsam i kopplet. Hunden får ej dra dig dit den vill. Vill hunden åt ena håller vänder du tvärt åt det andra hållet. Lägg in flera inkallningar i kopplet också. Byt riktning och ta tex sikte mot en sten i närheten. Låt hunden balansera på stenen och belöna med en godbit!

3) När ni ska ut och gå, låt gärna hunden följa dig lugnt i början. Gå inte ut genom dörren förens hunden är helt lugn. All typ av aktivitet så som "leta godis" "lek med bollen" "dragkamp" osv vinner bara hunden då den är helt lugn. Du ska också kunna styra hunden till att växla från aktivitet till passivitet när du ber den om det.

4) När du hämtar hunden på dagis eller kommer hem till den ignorera då hunden. När hunden är helt lugn så kan du kalla den till dig och kela ett tag. Skulle hunden bli hysterisk och skälla mycket måste du träna hunden på att bli tyst och lugn.

5) Sitt eller liggövningar är bra att göra innan ni går ut eller in genom dörrar i lägenhet/bil. Låt aldrig hunden rusa i förväg in eller ut, lär hunden att sitta eller ligga först.

6) Låt inte hunden rusa mot någon hund eller person för att hälsa. Lär hunden att sitta lugnt vid din sida och ta kontakt innan den får ett varsågod för att hälsa på en människa eller annan hund (självklart ska du alltid visa hänsyn och fråga den andra hundägaren om det är okej att hälsa, tänk på att vissa hundar inte tycker om framfusiga okända hundar, tänk också på att den andra hunden kan vara sjuk, nyopererad eller ha kennelhosta).

7) Nackdelar med att låta hundar hälsa på varandra i koppel är många. De kan trassla in sig i varandras koppel vilket kan ge skador. En rädd hund kan inte fly utan stoppas av kopplet och blir då tvungen att kanske försvara sig mot den andra hunden genom att bita mot den. Detta kan misuppfattas av den mötande hunden vilken kan gå till attack (självklart kan hundar som redan känner varandra mycket väl få hälsa i koppel men det kan också bli en signal till hunden att är den kopplad så hälsar vi inte på andra hundar). Bättre är då att man tar en promenad tillsammans i koppel och sedan går till tex en hundgård och släpper hundarna där.

8) Träna inkallning dagligen med hunden. Belöna med olika roliga saker. Tänk på att en belöning är något som hunden verkligen tycker om tex riktigt gott godis, boll, leksak lek med husse / matte, kel, få slicka ägaren i ansiktet, listan kan göras lång!

9) Träna in ett förbudsord. Det är okej att ställa krav på en hund och förbjuda den att göra farliga saker. Bara du är konsekvent och inte velar hela tiden. Du ska samtidigt vara den personen som din hund tycker är roligast i hela världen!

10) När ni får besök hemma, hälsar du på gästerna först. Hunden kan sitta eller ligga lugnt vid din sida eller längre in i lägenheten/huset. Hunden får ett varsågod när den är lugn och har avreagerat.


BOKTIPS!



Kenth Svartberg - Bra Relation






Memea Mohlin - Inkallning är så mycket mera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar